Lívanečky
Recept rychlý po všech stránkách – přípravou i konzumací.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
půl kypřicího prášku
půl litru mléka pokojové teploty
1 lžíce cukru
1 lžíce rumu
2 vejce
na špičku nože soli
tuk na smažení
suroviny na dokončení
Postup:
- Prosijeme mouku s kypřicím práškem a přidáme cukr.
- Smícháme mléko, vejce a rum a vlijeme do mouky s cukrem a vyšleháme hladké těsto. Na konec přidáme špetku soli a necháme chvilku odležet.
- Rozehřejeme olej nebo jiný tuk na smažení – ale jen velmi málo, využijeme teflonovou pánev, na první várku by měla být jen lehce vymaštěná, pak už můžeme péci bez tuku.
- Konečnou úpravu zvolíme podle chuti – za horka potřeme máslem a posypeme skořicovým cukrem nebo mletým mákem s cukrem, můžeme namazat povidly a dát kopeček našlehaného tvarohu s kysanou smetanou nebo posypat strouhaným tvrdým tvarohem nebo namažeme meruňkovou marmeládou nebo nutellou...
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.