Třešňový koláč
Křehké těsto a sezónní ovoce – to je dokonalá kombinace.
Suroviny:
450 g hladké mouky
230 g másla
2 lžíce cukru
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
asi 90 ml studené vody
1 vejce
tuk a mouka do formy
Náplň: 4 hrnky třešní, tři čtvrtě až 1 hrnek cukru, 4 lžíce škrobu, případně mandlový extrakt
Postup:
- Tuhé máslo rychle rozsekáme nožem do mouky s cukrem, vytvoříme vlastně drobenku a pak postupně přidáme citronovou šťávu a studenou vodu a rychle zpracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a přes noc dáme odležet do chladu.
- Druhý den připravíme náplň – vypeckované třešně dáme do kastrolu a vaříme, až pustí šťávu, pak odstavíme.
- V misce smícháme cukr se škrobem a směs dobře rozmícháme v rozvařených třešních. Můžeme kápnout mandlový extrakt, vrátíme na oheň a stále mícháme, až náplň zhoustne. Pokud je příliš řídká, můžeme přidat trošičku škrobu rozmíchaného v troše vody nebo naopak – je-li směs příliš hustá, trochu naředíme vodou.
- Větší polovinu těsta rozválíme mezi foliemi, přeneseme do formy, vytáhneme okraje a naplníme třešněmi.
- Menší polovinu těsta rozválíme, nakrájíme proužky a vytvoříme na koláči mřížku.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě – asi 175-180 stupňů.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka