Třešňový koláč

Křehké těsto a sezónní ovoce – to je dokonalá kombinace.  

Suroviny:

450 g hladké mouky

230 g másla

2 lžíce cukru

špetka soli

1 lžíce citronové šťávy

asi 90 ml studené vody

1 vejce

tuk a mouka do formy

Náplň: 4 hrnky třešní, tři čtvrtě až 1 hrnek cukru, 4 lžíce škrobu, případně mandlový extrakt

Postup:

  1. Tuhé máslo rychle rozsekáme nožem do mouky s cukrem, vytvoříme vlastně drobenku a pak postupně přidáme citronovou šťávu a studenou vodu a rychle zpracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a přes noc dáme odležet do chladu.
  2. Druhý den připravíme náplň – vypeckované třešně dáme do kastrolu a vaříme, až pustí šťávu, pak odstavíme.
  3. V misce smícháme cukr se škrobem a směs dobře rozmícháme v rozvařených třešních. Můžeme kápnout mandlový extrakt, vrátíme na oheň a stále mícháme, až náplň zhoustne. Pokud je příliš řídká, můžeme přidat trošičku škrobu rozmíchaného v troše vody nebo naopak – je-li směs příliš hustá, trochu naředíme vodou.
  4. Větší polovinu těsta rozválíme mezi foliemi, přeneseme do formy, vytáhneme okraje a naplníme třešněmi.
  5. Menší polovinu těsta rozválíme, nakrájíme proužky a vytvoříme na koláči mřížku.
  6. Upečeme ve středně předehřáté troubě – asi 175-180 stupňů.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.