Kapustový nákyp

Může se jíst za tepla i studený.

Suroviny:

1 hlávka kapusty

3 vejce

100 g anglické slaniny nebo šunky nebo uzeného masa

sůl

pepř

máslo do pekáče

strouhanka – do nákypu i na pekáč

Postup:

  1. Kapustu rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a dáme vařit do osolené vody. Stačí tak 5-6 minut, pak scedíme a dáme na sítu okapat.
  2. Uzené maso nebo slaninu nakrájíme na kostičky.
  3. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  4. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Kapustu drobně nakrájíme, smícháme se žloutky, přidáme nakrájenou slaninu, podle chuti opepříme a přisypeme trochu strouhanky, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh.
  6. Hmotu navrstvíme do připraveného pekáče a dáme do předehřáté trouby zapéci. Pečeme asi 35-40 minut.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.