Kapustový nákyp
Může se jíst za tepla i studený.
Suroviny:
1 hlávka kapusty
3 vejce
100 g anglické slaniny nebo šunky nebo uzeného masa
sůl
pepř
máslo do pekáče
strouhanka – do nákypu i na pekáč
Postup:
- Kapustu rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a dáme vařit do osolené vody. Stačí tak 5-6 minut, pak scedíme a dáme na sítu okapat.
- Uzené maso nebo slaninu nakrájíme na kostičky.
- Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Kapustu drobně nakrájíme, smícháme se žloutky, přidáme nakrájenou slaninu, podle chuti opepříme a přisypeme trochu strouhanky, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh.
- Hmotu navrstvíme do připraveného pekáče a dáme do předehřáté trouby zapéci. Pečeme asi 35-40 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.