Bramborové taštičky

Milá vzpomínka na dětství.   

Suroviny:

2 větší vařené vystydlé brambory

asi 250 g hrubé mouky

1 žloutek

asi 150 ml mléka

sůl

tužší švestková povidla

na posypání mletý mák s cukrem nebo osmahnutá strouhanka s cukrem a skořicí

případně rozpuštěné máslo na přelití

Postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu a lehce ji osolíme.
  2. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, špetku soli a mlékem a žloutkem zaděláme tužší vláčné těsto.
  3. Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, na každé dáme lžičku povidel, přehneme a dobře přitiskneme okraje.
  4. Vhodíme do vroucí vody, zamícháme, a jakmile vyplavou ode dna, měly by být uvařené – pro jistotu jednu taštičku překrojíme, je-li těsto provařené.
  5. Hotové taštičky cedníkem vybereme, dáme na talíře, posypeme mletým mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat také strouhankou předem osmahnutou na másle a smíchanou s cukrem a skořicí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.