Bramborové taštičky
Milá vzpomínka na dětství.
Suroviny:
2 větší vařené vystydlé brambory
asi 250 g hrubé mouky
1 žloutek
asi 150 ml mléka
sůl
tužší švestková povidla
na posypání mletý mák s cukrem nebo osmahnutá strouhanka s cukrem a skořicí
případně rozpuštěné máslo na přelití
Postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu a lehce ji osolíme.
- Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, špetku soli a mlékem a žloutkem zaděláme tužší vláčné těsto.
- Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, na každé dáme lžičku povidel, přehneme a dobře přitiskneme okraje.
- Vhodíme do vroucí vody, zamícháme, a jakmile vyplavou ode dna, měly by být uvařené – pro jistotu jednu taštičku překrojíme, je-li těsto provařené.
- Hotové taštičky cedníkem vybereme, dáme na talíře, posypeme mletým mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat také strouhankou předem osmahnutou na másle a smíchanou s cukrem a skořicí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.