Žemlovka
Zbyla veka od silvestrovských chlebíčků a jste „přemasovaní“? Udělejte si žemlovku!
Suroviny:
1 chlebíčková veka (nebo rohlíky)
mléko
jablka
tvaroh
1 žloutek nebo celé vejce
cukr
skořice
rozinky
máslo
Postup:
- Pekáč poctivě vymažeme máslem.
- Plátky veky namáčíme do mléka a poklademe jimi dno pekáče.
- Tvaroh smícháme s vajíčkem a cukrem – podle chuti a namažeme na první vrstvu.
- Znovu poklademe plátky veky namočenými v mléce.
- Tence nakrájíme oloupaná jablka nebo je nahrubo nastrouháme a rozvrstvíme na veku, lehce poprášíme skořicí a cukrem, posypeme rozinkami.
- Končíme vrstvou plátků z veky, opět namočených v mléce a povrch ještě poklademe malými kousky másla.
- Upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.