Pórková polévka
Jedna z vydatnějších polévek, které na podzim zahřejí.
Suroviny:
1 pórek
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
muškátový květ
krutonky
sůl
případně šálek smetany
Postup:
- Pórku odkrojíme bílou část a zelenou část dobře propláchneme pod tekoucí vodou, pak obě části nakrájíme.
- Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozmícháme a přidáme nakrájený pórek. Pokud použijeme vývar, už příliš nesolíme.
- Okořeníme muškátovým květem, povaříme a mezitím si nasucho opražíme malé kostičky z bílého pečiva na krutonky. Podáváme je na misce, každý si nabere podle chuti.
- Chceme-li polévku ještě vydatnější a zároveň chuťově jemnější, přilijeme v závěru smetanu a necháme var už jen přejít.
Související
-
Uzené tofu s pórkem
Tofu je vlastně tvaroh nebo sýr ze sójového nápoje. Je vynikajícím zdrojem zdravých bílkovin bez cholesterolové zátěže.
-
Krůtí prsa s pórkem
Minimální obsah tuků a slušně vysoký obsah bílkovin, to jsou výhody krůtího masa.
-
Pórek má v sobě spoustu prospěšných látek – draslík, vápník, fosfor, železo i vitaminy
Na pórku si pochutnávali už staří Egypťané, Řekové i Římané. Možná že přitom ani nevěděli, jak moc tím prospívají svému zdraví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.