Vepřové na pivu

S podzimem přijde čas vydatnějších pokrmů.

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovice

4 plátky anglické slaniny

2 cibule

4-5 stroužků česneku

1 lžíce sádla

pivo světlé

sůl

pepř

mletá paprika

Postup:

  1. Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme a naskládáme do pekáče vymaštěného sádlem.
  2. Maso pokryjeme nakrájenou cibulí a plátky česneku, zakryjeme anglickou slaninou a zalijeme pivem, aby dosahovalo ke slanině.
  3. Přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 210-220 stupňů, pečeme asi hodinu až hodinu a čtvrt, v závěru pečení odklopíme, aby se upekla kůrčička.
  4. Podáváme s bramborami nebo bramborovými knedlíky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.