Vepřové na pivu
S podzimem přijde čas vydatnějších pokrmů.
Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice
4 plátky anglické slaniny
2 cibule
4-5 stroužků česneku
1 lžíce sádla
pivo světlé
sůl
pepř
mletá paprika
Postup:
- Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme a naskládáme do pekáče vymaštěného sádlem.
- Maso pokryjeme nakrájenou cibulí a plátky česneku, zakryjeme anglickou slaninou a zalijeme pivem, aby dosahovalo ke slanině.
- Přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 210-220 stupňů, pečeme asi hodinu až hodinu a čtvrt, v závěru pečení odklopíme, aby se upekla kůrčička.
- Podáváme s bramborami nebo bramborovými knedlíky.
Související
-
Vepřová kýta podle babičky
Babička Boženy Němcové by to připravovala ještě jinak, neznala kečup ani sójovku…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.