Plněné brambory

Kousek masa je tam taky! 

Suroviny:

4-5 větších brambor

150 g mletého hovězího masa

4 lžíce strouhaného sýra (eidam nebo čedar, niva)

1cibule

1 lžíce másla

worcestrová omáčka

pepř

sůl

Postup:

  1. Brambory kartáčkem dobře omyjeme, osušíme, dvakrát propíchneme vidličkou a v předehřáté troubě upečeme.
  2. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mleté hovězí maso a asi 5 minut opékáme, mícháme.
  3. Do masa přidáme 2 lžíce strouhaného sýra, zakápneme worcesterem, podle chuti osolíme, opepříme.
  4. Upečené brambory rozřízneme napůl, opatrně lžičkou vydlabeme a vydlabanou hmotu smícháme s připraveným masem, směsí naplníme vydlabané brambory, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem, naskládáme do zapékací misky nebo na pekáč a ještě krátce v troubě s horním ohřevem zapečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.