Plněné brambory
Kousek masa je tam taky!
Suroviny:
4-5 větších brambor
150 g mletého hovězího masa
4 lžíce strouhaného sýra (eidam nebo čedar, niva)
1cibule
1 lžíce másla
worcestrová omáčka
pepř
sůl
Postup:
- Brambory kartáčkem dobře omyjeme, osušíme, dvakrát propíchneme vidličkou a v předehřáté troubě upečeme.
- Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mleté hovězí maso a asi 5 minut opékáme, mícháme.
- Do masa přidáme 2 lžíce strouhaného sýra, zakápneme worcesterem, podle chuti osolíme, opepříme.
- Upečené brambory rozřízneme napůl, opatrně lžičkou vydlabeme a vydlabanou hmotu smícháme s připraveným masem, směsí naplníme vydlabané brambory, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem, naskládáme do zapékací misky nebo na pekáč a ještě krátce v troubě s horním ohřevem zapečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.