Chleba s vločkami a semínky

Jen čas na kynutí…

Suroviny:

1 hrnek hladké mouky

půl hrnku žitné mouky

půl hrnku jemných ovesných vloček

1 hrnek vlažné vody

půl sáčku sušeného droždí

3 lžíce semínek – sezam nebo slunečnice nebo chia…

2 mokka lžičky soli

 

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouky, přidáme vločky, semínka a sůl, promícháme.
  2. Přilijeme hrnek vlažné vody a vařečkou zpracujeme hladké těsto.
  3. V teple pod utěrkou necháme 10 minut odpočinout, pak přemístíme do silikonové formy, nebo jiné formy, vyložené pečicím papírem a necháme 45 minut kynout. Nádobu překryjeme velkým hrncem.
  4. V troubě předehřáté na 190 stupňů pečeme – asi 50 minut až hodinu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.