Kuře na žampionech

Velká výhoda tohoto receptu je, že žampiony seženete celoročně!

Suroviny:

1 kuře

250 g žampionů (nebo jiné čerstvé houby)

2 lžíce másla

2 lžíce oleje

1 velká cibule

2 rajčata (nebo 2 lžíce rajského protlaku)

1 stroužek česneku

sůl

pepř

špetka drceného kmínu

sklenka bílého vína.

Postup:

  1. Kuře rozporcujeme a částečně vykostíme, osolíme, opepříme.
  2. V tlakovém hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme máslo a plátky žampionů, podle chuti osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme, až se šťáva vydusí.
  3. Houbový základ shrneme k okraji a na tuku opečeme porce kuřete.
  4. Přilijeme čtvrt litru horké vody a sklenku vína, přidáme spařená, sloupnutá a nakrájená rajčata (nebo protlak), plátky česneku a tlakový hrnec uzavřeme. Dusíme od začátku varu asi 20 minut.
  5. Šťávy by mělo být tak akorát, podáváme s rýží nebo s bramborami.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.