Mrkvance
Mrkvová náplň příjemně překvapí.
Suroviny:
400 g hladké mouky
2 lžíce cukru
3 lžíce rozpuštěného másla nebo hery
1 žloutek
asi 250 ml mléka
půl kostky droždí
sůl
náplň: 500-600 g mrkve
2 lžíce másla
cukr
skořice
citronová šťáva
rozdrcené piškoty, rozinky
máslo na promaštění jednotlivých buchet
Postup:
- V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít kvásek a pak s ním ze zbytku mléka a ostatních ingrediencí zaděláme hladké těsto. Necháme hodinu kynout.
- Mezitím nastrouháme mrkev, na másle ji udusíme, osladíme, okořeníme, ochutíme citronem, podle potřeby zahustíme piškotovou strouhankou.
- Z těsta odebíráme kousky, roztáhneme je na placičku, plníme udušenou mrkví, zabalíme jako buchty a klademe do vymazaného pekáče a ještě jim rozpuštěným máslem potřeme boky, aby se nespekly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.