Mrkvance
Mrkvová náplň příjemně překvapí.
Suroviny:
400 g hladké mouky
2 lžíce cukru
3 lžíce rozpuštěného másla nebo hery
1 žloutek
asi 250 ml mléka
půl kostky droždí
sůl
náplň: 500-600 g mrkve
2 lžíce másla
cukr
skořice
citronová šťáva
rozdrcené piškoty, rozinky
máslo na promaštění jednotlivých buchet
Postup:
- V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít kvásek a pak s ním ze zbytku mléka a ostatních ingrediencí zaděláme hladké těsto. Necháme hodinu kynout.
- Mezitím nastrouháme mrkev, na másle ji udusíme, osladíme, okořeníme, ochutíme citronem, podle potřeby zahustíme piškotovou strouhankou.
- Z těsta odebíráme kousky, roztáhneme je na placičku, plníme udušenou mrkví, zabalíme jako buchty a klademe do vymazaného pekáče a ještě jim rozpuštěným máslem potřeme boky, aby se nespekly.
Související
-
Mrkvové koláčky
Pro zapřísáhlé odpůrce mrkve...Suroviny a postup:Nastrouháme 200 g mrkve, přidáme 200 g hery nebo másla, 300 g polohrubé mouky s půlkou prášku do pečiva a trošku so...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.