Dýňový prívarok
Chutný pozdrav ze slovenské kuchyně.
Suroviny:
500 g dýně hokaido nebo máslové dýně
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
půl kostky slepičího bujónu
malý kelímek kysané smetany
sůl
případně mletý pepř
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou dýni. Hokaido je jednodušší, nemusí se loupat a je barevně výraznější. Jen krátce osmahneme, pak podlijeme vodou, vhodíme kousek slepičího bujónu a dusíme do poloměkka.
- Zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v troše studené vody a na konec přidáme rozmíchanou kysanou smetanu, podle chuti dosolíme, případně přidáme trochu pepře a necháme už jen krátce povařit. Podáváme s vařenými bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.