Dýňový prívarok

Chutný pozdrav ze slovenské kuchyně.

Suroviny:

500 g dýně hokaido nebo máslové dýně

1 cibule

2 lžíce oleje

1 lžíce hladké mouky

půl kostky slepičího bujónu

malý kelímek kysané smetany

sůl

případně mletý pepř

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou dýni. Hokaido je jednodušší, nemusí se loupat a je barevně výraznější. Jen krátce osmahneme, pak podlijeme vodou, vhodíme kousek slepičího bujónu a dusíme do poloměkka.
  2. Zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v troše studené vody a na konec přidáme rozmíchanou kysanou smetanu, podle chuti dosolíme, případně přidáme trochu pepře a necháme už jen krátce povařit. Podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.