Řezy z acidofilního mléka
Acidofilní mléko těsto krásně zvláční.
Suroviny:
350 g polohrubé mouky
1 lžíce hladké mouky
250 g cukru
2 vejce
půl litru acidofilního mléka
3 lžíce oleje
3 lžíce kakaa
půl prášku do pečiva
tuk a mouka na pekáč
případně marmeláda a čokoládová poleva nebo cukr na poprášení
Postup:
- Smícháme vejce, cukr a olej a elektrickými metličkami našleháme.
- Přimícháme acidofilní mléko a nakonec vešleháme mouku s prosátým práškem a kakaem. Případně můžeme kakaem obarvit jen polovinu těsta a vytvořit řezy mramorované.
- Vysoký pekáč vymažeme tukem a vysypeme moukou, vlijeme hladké těsto a dáme do předem středně vyhřáté trouby. Peče se asi 50-55 minut, zkusíme špejlí, jestli je těsto propečené.
- Zchladlé řezy nakrájíme a pocukrujeme. Nebo můžeme potřít marmeládou a přelít čokoládovou polevou a pak krájíme nožem namáčeným v horké vodě, až poleva zatuhne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.