Řezy z acidofilního mléka

Acidofilní mléko těsto krásně zvláční.

Suroviny:

350 g polohrubé mouky

1 lžíce hladké mouky

250 g cukru

2 vejce

půl litru acidofilního mléka

3 lžíce oleje

3 lžíce kakaa

půl prášku do pečiva

tuk a mouka na pekáč

případně marmeláda a čokoládová poleva nebo cukr na poprášení

Postup:

  1. Smícháme vejce, cukr a olej a elektrickými metličkami našleháme.
  2. Přimícháme acidofilní mléko a nakonec vešleháme mouku s prosátým práškem a kakaem. Případně můžeme kakaem obarvit jen polovinu těsta a vytvořit řezy mramorované.
  3. Vysoký pekáč vymažeme tukem a vysypeme moukou, vlijeme hladké těsto a dáme do předem středně vyhřáté trouby. Peče se asi 50-55 minut, zkusíme špejlí, jestli je těsto propečené.
  4. Zchladlé řezy nakrájíme a pocukrujeme. Nebo můžeme potřít marmeládou a přelít čokoládovou polevou a pak krájíme nožem namáčeným v horké vodě, až poleva zatuhne.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.