Plum pudding
Anglický vánoční puding je proslulý...Suroviny a postup:Strouhanku z 250 g dietních sucharů přelijeme vroucím mlékem (2,5dl), vmícháme 120 g másla (původně hovězí lůj) a necháme vystydnout. Pak přidáme 150 g opraných rozinek, 50 g nadrobno sekané nebo umleté kandované kůry z pomeranče nebo směsi této kůry s citronátem, 50 g nakrájených sušených švestek, asi 100 g cukru, 2 vejce a 2 lžíce brandy nebo rumu. Můžeme přidávat i sekané vlašské ořechy nebo mandle. Jako koření přidáme 1 hořkou nastrouhanou mandli, špetku muškátového květu, skořici a pozor - taky špetku soli. Necháme odpočinout, pak těsto dáme do vymazané nákypové nebo speciální pudingové formy, uzavřeme nebo překryjeme pečicím papírem a ve vodní lázni zvolna vaříme asi 1,5 hodiny, velké pudinky se vařily i 4-5 hodin, voda by měla dosahovat do jedné třetiny formy, podle potřeby doléváme. Puding se pak nechá 3-4 týdny nebo aspoň pár dnů v chladu odležet a před podáváním se znovu buď povaří ve vodní lázni nebo aspoň nahřeje nad parou, přelije se koňakem, zapálí se a slavnostně se nese na stůl.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.