Lilek se sýrovou nádivkou
Lilek je baklažán a u nás zatím poměrně vzácný host...
Suroviny: 4 lilky, 20 dkg brynzy a 1 smetanový sýr, asi 6 lžic pomazánkového másla, sůl a tuk na pekáček.
Pracovní postup: Lilky oloupeme, rozkrojíme podélně na půlky a na chvíli ponoříme do osolené vody - změknou. Vydlabeme vnitřky, usekáme je nebo rozetřeme s pomazánkovým máslem, smetanovým sýrem a brynzou. Touto nádivkou naplníme půlky lilků, srovnáme je do vymazaného pekáčku a v rozehřáté troubě zapečeme do zlatova. Jako příloha - pečivo nebo brambory.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS ÚSTÍ NAD LABEM!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.