Domácí rohlíky

Suroviny: Tuk na vymazání, hladká mouka na vál. Na ozdobu: hrubá sůl, mák, kmín. Na potření: 1 vejce. Na těsto: 1 hrnek mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, ½ kostky droždí, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce másla, 1 lžička cukru krupice.

Postup: Ze všeho nejdřív musíme připravit kvásek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné, do misky nalijeme půlku mléka, přidáme droždí, cukr a jednu lžíci mouky. Zbylou mouku osolíme, přidáme žloutek, vykynutý kvásek, který jsme si na začátku receptu připravili, dále zbylé mléko a vlažné rozpuštěné máslo. Všechno promísíme a vypracujeme těsto. To by mělo být tužší. Uhnětené těsto přikryjeme utěrkou a necháme hezky vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu obdélník silný asi 5mm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky a ty srolujeme od širší strany ke špičce. Můžeme ohnout do tvaru podkovy. Takto připravené a srolované těsto poklademe na plech, který jsme vymazali tukem. Ještě chvíli necháme kynout.
Mezitím můžeme zapnout troubu. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nebo hrubou kamennou solí, či mákem. Rohlíky pečeme ve předehřáté troubě asi 30 minut.
Po vyjmutí z trouby poklademe do plátnem vystlané ošatky, necháme chvíli chladnout a ještě teplé podáváme s máslem a mlékem.

autor: Petr Novotný