Čtyřikrát dobrý koláč

Suroviny: 500g polohrubé mouky, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, kvásek asi z 20g droždí, 250ml mléka, cukr, 100g másla, 2 žloutky, jablečné pyré, mák, povidla a tvaroh.

Postup: Do mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, 70g cukru, kvásek, trochu mléka a citrónovou kůru. V mléce rozmícháme rozpuštěné máslo a žloutky a přidáme k mouce. Vypracujeme měkké, lesklé těsto, poprášíme ho moukou a dáme na teplé místo vykynout. Na pomoučeném vále vyválíme čtyři tenké kulaté placky. Na pomazaný plech položíme první placku a na ní rozetřeme tvaroh. Přikryjeme to druhou plackou a tu potřeme jablkovým pyré. Na to dáme třetí placku, tu posypeme mákem a vše zakryjeme čtvrtou plackou, kterou potřeme povidly, hustě to posypeme máslovou drobenkou, necháme ještě chvilku kynout a pak to upečeme v dobře předehřáté troubě. Teplé pocukrujeme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.