Mandlové tvarůžky
Suroviny: 4 balení olomouckých tvarůžků, 1 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, grilovací koření, 20 g mandlových lupínků, 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky, 3 stroužky česneku, pepř, mletý kmín, strouhanka a olej.
Postup: Z piva, mouky, vajec a grilovacího koření uděláme těstíčko, přidáme mandlové lupínky. Tvarůžky potřeme třeným česnekem, okořeníme, každý kousek zabalíme do plátku anglické slaniny a lehce posypeme strouhankou. Máčíme do těstíčka a smažíme dozlatova. Doporučená příloha: brambory v jakékoliv podobě, tatarka a pivko.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.