Vepřová pečeně v jablečném pyré
Suroviny: 1,5 kg vepřové pečeně (nebo kýty), lžička soli, pepř, 10 hřebíčků. Na jablečné pyré: 1/2 kg oloupaných kyselejších jablek bez jádřinců, 7 dkg cukru, 1/4 tyčinky skořice, lžička citrónové šťávy.
Příprava pyré: Jablka rozkrájíme na kousky, vložíme do hrnce s troškou vody, cukrem, skořicí a citrónovou šťávou. Povaříme 10 minut, vyjmeme skořici a jablka rozmixujeme. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, vodu nepřidáváme. Maso v celku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a prošpikujeme hřebíčky. Položíme na plech tučnější stranou nahoru a při teplotě 180 stupňů pečeme hodinu a půl. Pak na pečeni naneseme jablečné pyré a dopékáme dalších cca 30 minut, aby pyré udělalo zlatavou kůrčičku. Troubu vypneme a maso v ní ještě necháme cca 10 minut odpočívat. Pak teprve pečeni krájíme na středně silné plátky. Vhodnou přílohou je například bramborová kaše nebo bramborové placky se škvarky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka