Gazpacho
Suroviny: 1,25 kg rajčat, 1 okurka, 1 zelená paprika, 1 česnek, 1 cibule, panenský olivový olej, vinný ocet, sůl, toastový chléb.
Postup: Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je a rozmixujeme na hladkou tekutou hmotu. Ochutíme solí, prolisovaným česnekem a olivovým olejem (1+2 polévkové lžíce). Nadrobno nakrájíme omytou salátovou okurku, papriku, oloupanou cibuli a vše vmícháme do tekuté rajčatové hmoty. Podle chuti okyselíme vinným octem. Nakonec pokrájíme chleba na drobné kostičky, které poměrně zprudka osmažíme na oleji nebo usušíme v rozehřáté troubě. Přidáme je do polévky, kterou podáváme dobře vychlazenou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.