Buchta tety Margot

Suroviny: 1 čokoláda Margot (nastrouhaná), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, balíček vanilkového cukru, osminka másla, 2deci mléka a na vysypání plechu hrubá mouka. Poleva: 100g másla, 2 lžíce kakaa, 150g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce rumu a 1 lžíce mléka.

Postup: Vejce rozklepeme do mléka, rozšleháme a přidáme všechny cukry smíchané s moukou a kypřícím práškem. Rozpustíme máslo a spolu s nastrouhanou čokoládou ho vmícháme do základu těsta tak, aby bylo hladké. Připravíme si hluboký plech, vymastíme ho a vysypeme hrubou moukou. Na takto připravený plech nalijeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Hned po upečení polevu nalijeme na buchtu, ona se na ní krásně rozpustí (poleva - všechny ingredience smícháme a rozšleháme). Nakonec necháme vychladnout a můžeme podávat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.