Těstoviny s fazolemi
Suroviny: 0,25 kg fazolí, řapíkatý celer, česnek, olivový olej, rajčata, feferonka, rajský protlak, několik druhů těstovin, sůl.
Postup: Přes noc namočené fazole (asi čtvrt kg) uvaříme. Na troše oleje osmahneme dva až tři překrojené stroužky česneku a dáme na něj 2 hrsti nakrájeného řapíkatého celeru, osmahneme. Když začne česnek hnědnout, vyndáme ho a vložíme do pánve hrnek předem oloupaných a nakrájených rajčat, lžíci rajského protlaku a jednu nasekanou feferonku bez jadérek. Podle potřeby podlijeme, podusíme/povaříme. Třetinu uvařených fazolí rozmixujeme, zahustíme s nimi omáčku, přidáme zbytek fazolí vcelku a ještě těstoviny a společně dovaříme. Podle originálního italského receptu se dávají postupně různé druhy těstovin – od největších po nejmenší, chce to trochu praxe, aby se uvařily všechny stejně. Můžeme si to ulehčit použitím jednoho druhu. Podle chuti dosolíme, můžeme přikápnout olivový olej.
DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.