Pastinák s jemnou omáčkou

Pastinák skoro jako chřest… Suroviny a postup: V osolené vodě uvaříme půl kapusty, asi šest rajčat a 1-2 snítky petrželky. Přecedíme, budeme potřebovat jen vývar, zeleninu využijeme jinak. Pastinák očistíme, nakrájíme na větší kousky a na másle dusíme – ještě osolíme, okořeníme pepřem, zelenou petrželkou, máme-li, tak i kouskem kerblíkové natě a špetičkou muškátového květu. Podléváme zeleninovým vývarem, měkký pastinák vybereme, zbylou tekutinu po dušení zahustíme trochou mouky rozmíchané v mléce, přidáme žloutky rozmíchané ve sladké smetaně (na půl kg pastináku asi deci smetany a 2 žloutky), podle chuti zakápneme citrónem, povaříme a pak omáčkou přeléváme udušený pastinák na talířích.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.