Ovocný koláč s ořechy

Využijte mirabelky, hrušky, jablka – co máte po ruce. Karamelové ořechy dodají tomuto koláči výjimečný šmrnc…

Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g hery nebo másla
lžíce vody
špetka soli
náplň: asi půl kg ovoce
150-200 g cukru
2-3 lžíce másla
hrst vyloupaných vlašských ořechů

Postup:

1. Nejdřív z měkkého másla, mouky, špetky soli a vody vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto rozválíme na placku s větším průměrem, než má běžná koláčová forma, přeneseme ho do formy a dobře ho přitiskneme na okraj, pokud těsto přebývá, odkrojíme ho a můžeme ho využít na drobné ozdobičky, až bude koláč naplněný.

3. Těsto ve formě poklademe ovocem – půlkami mirabelek, meruněk (řeznou plochou dolů) nebo silnějšími plátky oloupaných jablek či hrušek.

4. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a hrubě sekané ořechy, stále mícháme a necháme je lehce zkaramelizovat. Takto upravené ořechy rozvrstvíme na ovoce a dáme koláč do středně vyhřáté trouby upéci.