Perník s melasou a rozinkami
Nejlepší je mít známého v cukrovaru, který může melasu donést. V podstatě nahrazuje část cukru a med, také těsto více zabarví.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do perníku
150 g cukru moučky
300 ml mléka
1 vejce
5-6 lžic melasy
100 ml oleje
1 lžíce kakaa
špetka soli
rozinky
cukr moučka na pocukrování hotového perníku
Postup:
1. Prosejeme do mísy mouku, prášek, cukr a kakao. Přidáme špetku soli.
2. V mléce rozmícháme vejce, melasu a olej.
3. Mléko vlijeme do moučné směsi, promícháme v tužší, ne úplně tekuté těsto, případně přidáme mléko.
4. Těsto vlijeme na pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem a dáme péci do předem středně vyhřáté trouby, pečeme při 175-180 stupních.
5. Zchladlý perník nakrájíme na kostky a poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.