Bábovka z majonézy
Připravte si větší formu a nachystejte si chuťové buňky.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
180 g cukru
200 g majonézy (neochucené!)
1 hrnek mléka (čtvrt litr)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra
trošku soli
tuk a mouka na formu
případně 1-2 lžíce kakaa
Postup:
1. Prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru, trošku soli.
2. Do suché směsi zamícháme majonézu a mléko, těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme.
3. Můžeme připravit i mramorovanou verzi – do formy vlijeme polovinu světlého těsta, zbytek v míse obarvíme 1-2 lžícemi kakaa, přidáme ještě lžíci mléka. A nalijeme na vrstvu světlého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.