Guláš z dvojího masa se zelím
Se zelím kyselým, aby bylo jasno… a navíc i se smetanou, takže nic pro ty, kteří hubnou, ledaže by vynechali přílohu…
Suroviny:
250 g uzeného masa
250 g vepřového plecka
600 g kysaného zelí
50 g dobré slaniny
1 cibule
1 kelímek kysané smetany
3 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
sladká mletá paprika, případně špetka pálivé
případně i pepř
sůl
Postup:
1. Nakrájenou slaninu rozpečeme na lžíci sádla, přidáme a zpěníme nakrájenou cibuli a nakonec zaprášíme paprikou.
2. Do hrnce dáme kysané zelí, přilijeme vodu a přidáme na kostky nakrájené obojí maso. Přimícháme ještě rozpečenou slaninu s cibulí a paprikou a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.
3. Mezitím ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky uděláme do růžova jíšku, za stálého míchání ji zalijeme trochou vody a provaříme.
4. Rozvařenou jíšku přimícháme k zelí s měkkým masem, přidáme dohladka rozmíchanou kysanou smetanu, necháme přejít var a podle chuti dosolíme, dopepříme.
5. Podáváme s chlebem nebo s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka