Guláš z dvojího masa se zelím

Se zelím kyselým, aby bylo jasno… a navíc i se smetanou, takže nic pro ty, kteří hubnou, ledaže by vynechali přílohu…

Suroviny:
250 g uzeného masa
250 g vepřového plecka
600 g kysaného zelí
50 g dobré slaniny
1 cibule
1 kelímek kysané smetany
3 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
sladká mletá paprika, případně špetka pálivé
případně i pepř
sůl

Postup:

1. Nakrájenou slaninu rozpečeme na lžíci sádla, přidáme a zpěníme nakrájenou cibuli a nakonec zaprášíme paprikou.

2. Do hrnce dáme kysané zelí, přilijeme vodu a přidáme na kostky nakrájené obojí maso. Přimícháme ještě rozpečenou slaninu s cibulí a paprikou a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.

3. Mezitím ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky uděláme do růžova jíšku, za stálého míchání ji zalijeme trochou vody a provaříme.

4. Rozvařenou jíšku přimícháme k zelí s měkkým masem, přidáme dohladka rozmíchanou kysanou smetanu, necháme přejít var a podle chuti dosolíme, dopepříme.

5. Podáváme s chlebem nebo s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.