Vepřový plátek na zeleném pepři

Víte, že je asi 1.600 druhů pepře, ale kuchyňsky se využívá jen šest? Zelený pepř není žádný zvláštní druh, jsou to nedozrálé bobulky normálního černého pepře, které se buď suší, nebo nakládají do nálevu.

Suroviny:
4 plátky vepřového masa (nejšťavnatější je krkovice, pak plecko)
2 lžíce oleje
naložený zelený pepř – asi 4 lžičky
cibule
sůl
případně trochu hladké mouky na zahuštění

Postup:

1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém oleji.

2. Plátky masa naklepeme, osolíme a opečeme na rozehřátém oleji s cibulí, aby se maso zatáhlo.

3. Přidáme nakládaný zelený pepř, malinko podlijeme a pod pokličkou dusíme. Hlídáme, aby se maso nepřipeklo, ale tekutiny by nemělo být mnoho. V závěru můžeme zahustit 1-2 lžičkami hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody.

4. Podáváme s rýží nebo s bramborem.

Dobrou chuť vám přeje Jana Novotná a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.