Pomazánka na topinky aneb až se zima zeptá
Je to dobrý nápad jak zužitkovat nadúrodu rajčat a paprik nebo využít přece jen příznivější ceny těchto plodin v sezóně.
Suroviny:
2 kg vyzrálých rajčat
500 g paprik (už bez semeníků)
2 středně velké cibule
3-5 stroužků česneku
4-5 feferonek
lžíce soli
50-60 g cukru
1,5 dl oleje
1 dl octa
trochu mletého černého pepře
Postup:
1. Omyté a semínek zbavené papriky umeleme s rajčaty, cibulí a feferonkami na masovém mlýnku, přidáme utřený česnek, sůl, cukr, olej, ocet a pepř a dáme do pekáčku nebo zapékací mísy.
2. V troubě necháme propéci, trochu tekutiny se odpaří, pak plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou, zavíčkujeme a ještě 20 minut sterilujeme.
Dobrou chuť vám přeje Marcela Pekařová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.