Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky
Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!
Ingredience
- 2,5 litru bezinkových plodů
- ¾ litru vody
- 700 g cukru
- kousek celé skořice
- 1 badyánová hvězdička
- 3 hřebíčky
- vanilkový lusk
- půl litru rumu nebo vodky
Postup:
1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno – vymačkáme, ale nelisujeme.
2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.
3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.