Zapečené brambory s masem a vejci
Suroviny: Půl kg brambor, 3-4 vejce, 100-150 g uzeného masa nebo salámu, 1-2 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku, 4-5 lžic mléka, sůl, paprika, pažitka nebo petrželka, olej.
Postup: Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. 2 vejce uvaříme natvrdo. Maso nakrájíme nadrobno a začneme vrstvit do vymazaného pekáčku – nejdřív plátky brambor, osolíme a opaprikujeme je, pokapeme olejem, navrstvíme nakrájené maso, rozkrájená vařená vejce, nakrájenou pažitku nebo petrželku a hrášek, znovu dáme plátky brambor a postup opakujeme.
Poslední vrstvou musí být brambory, které ještě pokapeme olejem a dáme do vyhřáté trouby zapéct - když je to horké, zalijeme 1-2 vejci rozšlehanými v mléce a dopečeme.
Dobrou chuť vám přeje Jaroslav Novák a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.