Velikonoční bochánky (2 menší)
Suroviny: Půl kg polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 kostička (nebo sáček) droždí, necelý čtvrtlitr vlažného mléka, 120 g rozpuštěného másla, 2-3 žloutky (1 na potření), 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, hrst mandlí (předem spařených, oloupaných a nakrájených), 2 lžíce rumu, špetka soli a citronová kůra.
Postup: Zaděláme kynuté těsto, na závěr vmícháme rozinky a mandle a dáme na teplé místo kynout. Vykynuté těsto znovu propracujeme a necháme dál kynout – opakujeme 2x – 3x. Z takto vykynutého těsta utvoříme dva mazance, položíme na pečicí papír na plech a ještě necháme kynout. Teprve pak potřeme rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Bývalo zvykem těsně před vložením do trouby bochánek na povrchu lehce nakrojit do kříže.
Dobrou chuť vám přeje Eva Ikavcová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka