Polévka s drožďovými knedlíčky

Nevaří se často a přitom je to příjemné zpestření polévkového jídelníčku.

Suroviny:
3-4 řapíky celeru
1 mrkev
1 petržel
bujonová kostka nebo sůl
na nočky: 2 kostičky droždí
1 vejce
2 lžíce másla
1 lžíce mléka
2-3 lžíce strouhanky
zelená petrželka

Postup:

1. Na másle za stálého míchání rozpustíme rozdrobené droždí. Vejce rozkvedláme v mléce a vlijeme na rozpuštěné droždí. Když vejce ztuhne, ještě podle potřeby dohustíme strouhankou, aby se z hmoty daly vykrajovat nočky. Necháme vychladnout.

2. Mrkev, celerové řapíky a petržel nakrájíme, zalijeme v hrnci vodou, přidáme bujonovou kostku nebo jen osolíme a dáme vařit.

3. Když je zelenina takřka uvařená, lžičkou vykrajujeme nočky z drožďové hmoty a zaváříme do vroucí polévky. Stačí krátce povařit.

4. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou, tu můžete přidat i do hmoty na nočky. Jediné riziko – pokud nemáme hmotu dostatečně hustou, mohou se nočky rozvařit – ale chutná to taky!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.