Jogurtová buchta s tvarohem
Obsahuje samé zdravé věci – až na ten cukr, mouku...
Suroviny:
400 g kelímek bílého jogurtu
1,5 kelímku polohrubé mouky
půl až tři čtvrtě kelímku cukru
2 vajíčka
2-3 lžíce oleje
případně trochu mléka
půl kypřicího prášku
1 balíček tvarohu
1 žloutek nebo celé vejce
2 lžíce cukru
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
Postup:
1. Vymažeme a vysypeme menší plech nebo ho vyložíme pečicím papírem.
2. Smícháme tvaroh s cukrem a vajíčkem.
3. Promícháme jogurt s cukrem, olejem a vejci, přisypeme mouku prosátou s kypřicím práškem a dobře zamícháme. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Je lepší našlehat těsto pomocí elektrických metliček. Vlijeme na připravený plech.
4. Lžičkou rovnoměrně naklademe ochucený tvaroh na těsto a dáme do středně vyhřáté trouby péci. Trvá to 35-50 minut, podle toho, jak vysoká je vrstva těsta. Jednotlivé kousky pak krájíme nejlépe tak, aby na každém byl kousek tvarohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.