Domácí houstičky nebo rohlíčky

Výborná příloha třeba k vydatné polévce nebo předkrmu.

Suroviny:
500 g hladké mouky
čtvrt litru mléka
20 g droždí
1 lžíce sádla nebo stoprocentního tuku
2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 bílek
mák, kmín nebo sezam na posypání

Postup:

1. Z části mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku, kvásek, zbytek mléka, sůl a sádlo a vypracujeme hladké těsto. Necháme půlhodiny kynout.

3. Z těsta odebíráme kousky, vyválíme na válečky a pleteme z nich houstičky. Nebo po částech rozválíme na kruhy, ty rozkrájíme na osminy a srolujeme od širší strany do tvaru rohlíků, můžeme ještě zahnout špičky.

4. Na plechu necháme ještě půlhodiny kynout.

5. Bílek rozkvedláme se lžičkou mléka, potřeme jím připravené pečivo a podle vlastní chuti posypeme mákem nebo kmínem.

6. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.