Neznámé Čechy Václava Vokolka

20. březen 2010

Knížka, kterou si dnes představíme, opravdu stojí za vidění i za přečtení. Nádherné fotografie se v ní snoubí se čtivým textovým doprovodem – a co víc, celá je jakýmsi velkým zásobníkem nápadů pro zájemce o putování českou krajinou.

A nebude to ani moc drahé, protože to bude putování po středních Čechách. A teď už ty důležité informace: knížka se jmenuje Neznámé Čechy s podtitulem Posvátná místa středních Čech. Vydalo ji nakladatelství Mladá fronta a autorem je spisovatel a publicista Václav Vokolek, mimochodem rodák z Děčína – a jeden nejproduktivnějších českých spisovatelů posledních let. Od roku 1992, kdy mohl začít vydávat knížky, mu jich vyšlo téměř čtyřicet.
Posvátná místa středních Čech jsem pro vás vybral záměrně – skutečně to do řady lokalit není daleko, a co víc, některá z nich jsou doslova za rohem. Kounovské kamenné řady, Kamenný pastýř v Klubkách, poutní areál v Budeničkách nebo hora Říp… Je jich celá řada. Václav Vokolek je člověk zakotvený nejen v rodinné tradici katolických intelektuálů, ale je také velmi dobře vzdělán v historii umění. Sečteno a podtrženo, na rozdíl od mnoha jiných autorů Václav Vokolek ví, o čem píše. To, co si v mnoha ostatních průvodcích přečtete jako pár historických dat, je v podání Václava Vokolka téměř živá historie, prokládaná mnoha zajímavými informacemi. Také formát knížky se snažil co nejvíce vyjít vstříc tomu, aby vynikly fotografie Malvíny Nálevkové. To tedy poněkud vzdaluje knížku jejímu průvodcovskému pojetí, ale na druhou stranu, nejde o špalek, který by se vám do auta či do batohu nevešel..

autor: David Hertl
Spustit audio