Nezisková organizace K srdci klíč v Chomutově odstartovala novou sociální službu – prostupné bydlení

17. únor 2023 15:04

Lidé, kteří se dostanou do krizové životní situace, potřebují mít podle neziskových organizací v první řadě jistotu bydlení. Pokud mají střechu nad hlavou, mají více klidu na řešení své situace. Nezisková organizace K srdci klíč v Chomutově proto 17. února otevírá projekt takzvaného prostupného bydlení – Housing First.

Cílem projektu prostupného bydlení je poskytnout střechu nad hlavou těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci – ať už jde o lidi žijící na ulici nebo obyvatele azylových domů či ubytoven, kteří mají chuť a vůli svou životní situaci řešit.

Ve chvíli, kdy se takový člověk do takového bydlení nastěhuje, začíná práce sociálních pracovníků. Ti pomáhají například s vyřízením sociálních dávek, hledáním zaměstnání nebo splácením dluhů. Dohlížejí ale také na to, aby klient platil včas nájem.

Člověk, který se do programu začlení, pak má zpravidla rok na to, aby se postavil na vlastní nohy a následně se přestěhoval do bytu, který si sežene sám.

Organizace K srdci klíč už ví o přibližně 20 lidech, kteří by se do projektu Housing First mohli začlenit. V tuto chvíli ale disponuje jen jedním bytem.

Podle ředitele organizace Karla Komárka je jejich cílem do tří let sehnat minimálně 30 bytů – nejen do vlastnictví, ale především do dlouhodobých pronájmů od soukromých vlastníků. K dispozici na to je zhruba 18 milionů korun z evropské dotace.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související