Chomutov chce pokračovat v budování sociálního bydlení. Letos má na výkupy bytů pro lidi v nouzi osm milionů korun

16. leden 2023 10:29

Lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, často brání v řešení jejich krize například nevhodné bydlení. Jsou i případy, kdy si lidé o pomoc říci neumí. Chomutov se takové lidi snaží umístit do bytů, které před tím vykoupí od soukromníků. Za poslední čtyři roky jich město získalo 34. Nájemníky do nich vybírá sociální odbor magistrátu.

„Bydlela jsem s dětmi na Tovární, na ubytovně – a hrůza,“ říká paní Eva, která se z problémové ubytovny přestěhovala do bytu v činžovním domě, který Chomutov před tím vykoupil.

Je rozvedená, má pět dětí – tři z nich studují na střední škole, mladší dvě dochází na základní školu. Právě děti jsou podle ní šťastné, že mohou žít v běžném bytě. „Mají svoje, máme soukromí, je to dobrá lokalita, rozumíme si s lidmi. Samy tak mají motivaci – ta nejstarší pořád říká, jak je ráda, že už nejsme na ubytovně,“ shrnuje paní Eva.

Sociální pracovnice Evě pomáhají s vyřešením finančních problémů. K tomu je dobrý i rekvalifikační kurz na úřadu práce.

Eva chce co nejdříve pracovat, aby mohla splácet dluhy: „Jsem v kurzu na úřadu práce. Je mi jedno, co budu dělat pak. Hlavní je, abych byla na hlavní pracovní poměr a dostala se z exekucí.“

Lidmi, kterým město pronajme vykoupené byty, se zabývají sociální terénní pracovnice. S paní Evou například spolupracuje Zlata Barešová. „Začaly jsme vyřizovat veškeré smlouvy – na elektřinu, na plyn, vyřizovat dávky, takže jsme byli v hodně intenzivní spolupráci. Teď už se to snižuje, protože paní je šikovná, samostatná a hodně věcí si vyřídí sama. V poslední době se nejvíc pracuje na tom zaměstnání,“ shrnuje.

Město letos zvažuje i koupi problémové ubytovny

Letos má Chomutov na další výkupy bytů osm milionů korun. Vedení města ale zvažuje, jestli vykoupit byty anebo rovnou celou ubytovnu.

„Dosud se nám podařilo vykoupit 34 bytů. Na letošek máme vyčleněno osm milionů korun – uvidíme, kolik bytů se nám podaří za tuto částku vykoupit. Zvažujeme, že bychom vykoupili problémovou ubytovnu na Kadaňské ulici – ta částka by nám na to pravděpodobně stačila,“ říká náměstek chomutovského primátora Milan Märc z hnutí Nový Sever.

Rozhodnutí týkající se výkupu bytů nebo ubytovny by mělo padnout nejdéle do konce března.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související