Obyvatelé problematického věžáku ve vyloučené lokalitě v Klášterci nad Ohří hledají náhradní bydlení

15. prosinec 2022 12:28

Kdysi poklidný dům, teď dům hrůzy – tak obyvatelé Klášterce nad Ohří mluví o jednom z panelových domů ve vyloučené lokalitě v Mírové ulici. Většině z bytů chybí dveře a rozbitými okny dovnitř fouká ledový vítr. Přesto v domě stále zůstává zhruba 100 nájemníků. Na konci listopadu jim majitelé ale oznámili, že se všichni musí kvůli špatnému technickému stavu domu do konce roku vystěhovat.

„Tapetovali jsme, všechno jsme dělali, a takhle to teď vypadá – můžeme to strhat a dávat to nové – tudy to protéká,“ ukazuje mi 57letá Ilona Hudecová už poněkolikáté vytopený byt. Ve stejném bytě bydlí s manželem přes 40 let.

„My jsme v životě nebyli na pracáku – co jsme plnoletí, tak oba s manželem pracujeme. Sem se mi narodily děti, tady jsem je vychovala,“ dodává Hudecová.

Majitel domu ho plánuje na začátku roku 2023 odpojit od energií

Na konci listopadu ale manželé dostali náhle výpověď z bytu. Spolumajitel většiny bytů Pavel Kříž ve svém písemném vyjádření pro Český rozhlas uvedl, že dům je v život ohrožujícím technickém stavu a nájemníci se musí vystěhovat do konce roku.

Ve vyjádření stojí: „Veškeré dodávky energií budou v objektu po 31. prosinci 2022 vypnuty. Zdůrazňujeme, že většina nájemníků již neplatí nájemné a úhrady záloh za služby, i přesto naše společnosti dotují provoz výše uvedených energií.“

„Jestli on to vypne, tak budeme totálně v háji. Přitom já si platím elektriku. Nevíme, co teď budeme dělat. Někam budeme muset jít, ale kam?“ říká zoufalá Ilona Hudecová.

Havarijní stav domu může být skutečně důvodem k ukončení nájemní smlouvy. Pokud ale s takovým argumentem obyvatelé domu nesouhlasí, mohou se kvůli tomu obrátit na soud.

„Mohou podat k civilnímu soudu návrh na neplatnost té výpovědi, a pokud by jim odstřihly ty energie, tak se mohou obrátit na policii s oznámením, aby posoudila, jestli se náhodou nejedná o trestný čin,“ shrnuje právník Pavel Mareček.

Vedení města má jen pár volných bytů. Kam půjdou ostatní lidé, to stále není jasné

Situaci řeší také vedení města, které chce vlastní bytové jednotky nabídnout konkrétním nájemníkům. „Několik těch bytových jednotek bychom chtěli nabídnout právě těm občanům, kteří mají dlouhodobé smlouvy na dobu neurčitou a všechny své povinnosti si plní,“ vysvětluje starosta Štefan Drozd ze Starostů a nezávislých.

Kde zhruba stovka lidí bude po Novém roce bydlet, není ani teď jasné. Kapacity azylových domů jsou navíc ve městě úplně plné.

Spustit audio

Související