Boj proti obchodu s chudobou by mohl pomoci vyhrát nový zákon o podpoře bydlení

1. prosinec 2022 15:00

V boji s obchodníky s chudobou by mohl pomoci nový zákon o podpoře bydlení. Se zástupci krajů ho v Ústí nad Labem projednal jeho spoluautor Vít Lesák z ministerstva pro místní rozvoj. Lidem v nouzi má nová norma nabídnout například systém garantovaného bydlení. Byty by do něj mohly poskytnout obce, města nebo soukromníci.

„Pokud obec pronajme byt prioritní skupině zákona, tak dostane jakýsi paušál na provoz toho sociálního bytu,“ popsal část chystaného zákona po jednání se zástupci krajů Vít Lesák, vedoucí oddělení koncepce dostupného bydlení.

Nový zákon by podle náměstka ústeckého hejtmana Jiřího Kulhánka z ODS mohl pomoci s omezením obchodu s chudobou.

„V podstatě by se tito lidé, kteří dnes bydlí v různých nájemních bytech za nekřesťanské nájemné, které za ně platí přes úřady práce stát, mohli dostat do garantovaného bydlení, a tím také do daleko menšího rizika, že skončí na ulici,“ věří Kulhánek.

Nový zákon míří podle Víta Lesáka na nejohroženější skupiny obyvatel. „Tento zákon má velmi preventivně pomáhat i těm lidem nově ohroženým, to znamená těm, kteří trpí například energetickou chudobou,“ dodává.

Lidí v bytové nouzi stále přibývá

V Česku je zhruba milion lidí, kteří jsou v bytové nouzi, nebo jsou jí ohroženi. „S tím, že se odhaduje, že se v roce 2022 jejich počet ještě navýšil, a to zhruba o 30 procent, protože tam dopadají krize typu zvýšení cen energií, postpandemický stav a podobně,“ doplnila náměstkyně ministra práce Zuzana Freitas Lopesová.

Nový zákon o podpoře bydlení by mohl podle Víta Lesáka schválený v roce 2024 a zapracované do něj mají být právě i připomínky krajů.

Už příští rok na jaře chce nabídnout dostupné bydlení ohrožené skupině lidí Ústí nad Labem. V opravované ubytovně v Krásném Březně pro ně bude mít 16 bytů.

„To, co se děje s narůstajícími energiemi a cenami, postihuje například seniory i celou řadu jiných osob, které plnily všechno, co měly, ale přesto nedosahují na tržní nájem – to je ta skupina, které bychom rádi pomohli,“ shrnul náměstek primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO.

Vedle toho mají být v ubytovně i tzv. stabilizační byty – ty by mohly využívat například zdravotní sestry z ústecké nemocnice.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související