Nevhodné čištění brýlí vám může poškodit sklíčka

12. únor 2016
Jak správně nakupovat

Brýle můžete čistit ultrazvukem, čisticími ubrousky, sprejem a mikrovláknem. Kdo nedodrží určitá pravidla pro jejich čištění nebo sklíčka „přešmudlá“ obyčejným hadříkem, sníží životnost svého „druhého zraku“.

Čištění sprejem a mikrovláknem je asi nejběžnější. Nejdříve se nastříká sprej a mikrovláknem se vyleští brýle dosucha. Sprej a mikrovlákno vyčistí dobře „skla“ brýlí. Obroučky ale ne dokonale, protože pro mikrovlákno existují i nedostupná místa. Právě proto je vhodné jednou za čas zajít do optiky a brýle nechat přečistit ultrazvukem. Obzvlášť nečistoty a mastnota na sedýlkách, tedy té části brýlí, která sedí na nose, se tím hezky odstraní. Cena mikrovláken se pohybuje od třiceti do sta korun, cena sprejů od 100 do 150 korun.

Plastová, nebo skleněná sklíčka? Detail, na kterém záleží

S čištěním brýlí vám pomohou také speciální čisticí ubrousky. Pozor ale na to, jestli máte čočku brýlí z plastu nebo ze skla. Plast musíte čistit na mokro, takže volte ubrousky vlhčené, určené na plastová sklíčka. Při nedodržení tohoto pravidla můžete sklíčka poškodit.

Jestli jste si kupovali brýle už před delší dobou a nejste si jistí, jestli je máte osazené plastem nebo sklem, raději čistěte brýle takzvanou mokrou cestou, sprejem a mikrovláknem. Na minerální sklíčka ze skla stačí použít pouze mikrovlákno.

Na staré hadříky raději zapomeňte

Rozhodně se vyhýbejte čištění brýlí domácími hadříky. Pracovnice optiky Adéla Langrová k tomu říká: „V tomhle případě se sklíčka mohou poškrábat a také se dost často může setřít antireflexní vrstva, která je na sklíčkách nanesená.“


Tip pro vás: Životnost obrouček i brýlí ovlivňuje nejen způsob čištění, ale i to, jestli je ukládáte do pouzdra. Proto pořídit si na brýle obal je záležitost nejenom módy a estetiky, ale i praktičnosti.

Jak vypadá srovnání podle ceny? Jednoznačně nejdražší je pořídit si ultrazvuk pro domácí čištění. Ceně ale odpovídá kvalita a šetrnost vyčištění brýlí. Přístroj vydrží velmi dlouho a jeho použití vám také prodlouží životnost obrouček i skel. U mikrovlákna a spreje ceny závratné nejsou, počítejte ale s tím, že mikrovlákno budete muset občas vyprat. Vlhčené ubrousky se zas hodí na cesty, navíc nepoškodí ani skleněná, ani plastová sklíčka brýlí. Za komfort si už ale připlatíte. 10 kusů stojí kolem 120 korun.

Servisujete pravidelně své brýle?

dívka s brýlemi - brýle - ženský obličej - ženská krása

Údržba brýlí to není jenom jejich čištění. Zákazník by měl své „druhé oči“ pravidelně servisovat. Čas od času zajít do optiky, kde brýle zakoupil, a nechat dotáhnout šroubky. Jestli brýle nechá „přeblýsknout“ i ultrazvukem, tím lépe. Cena čištění ultrazvukem v optice není závratná – od 20 do 50 korun. Často ale optiky zákazníkům, kteří si u nich brýle zakoupili, poskytují tuto službu zdarma.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio