Neuvěřitelný svět prvních zemědělců, zlobivé neurony a epilepsie

29. září 2019

Poslechněte si:

01:07 - Objevy a události
04:18 - Svět prvních zemědělců v ústeckém muzeu
19:40 - Procházka říjnovou oblohou
23:45 - Výsledky soutěže o Knihu měsíce
25:17 - Zlobivé neurony a epilepsie, 1. část (repríza)

V úvodním přehledu zajímavostí vyřešíme záhadu tajemného čínského „monstra od přehrady Tři soutěsky“, představíme nález hrobu keltského bojovníka z Duban na Pardubicku i pohřbených lodí z bolívijského Tíwanaka, zmíníme se o nečekaných objevech archeologů na Karlově Hrádku u Hluboké a představíme také projekt Starshot, který by v budoucnu mohl dostat kosmické sondy až k hvězdě Proximě Centauri.

Neuvěřitelný svět prvních zemědělců

Archeologové Dana a Daniel Stolzovi, autoři výstavy

V Muzeu města Ústí nad Labem probíhá výstava „Neuvěřitelný svět prvních zemědělců“. Jedná se o expozici, která už tři roky s úspěchem putuje po českých muzeích a její ústecká zastávka je pravděpodobně poslední. Základní osu výstavy tvoří nálezy ze středních Čech, každé muzeum si ji však upravilo a doplnilo z vlastních zdrojů. V Ústí nad Labem je tak k vidění spousta nálezů nejen z Ústecka, ale i Teplicka. Kromě pohledů do vitrín s keramikou, kamennými nástroji nebo šperky výstava nabízí možnost vyzkoušet si některé pravěké dovednosti, podívat se na trojrozměrné modely nebo shlédnut zajímavá videa.

Na vernisáži výstavy vystoupilo volné sdružení archeologů a hudebníků Altsteinzeitliche Knochenklangbilder, které se věnuje vědecko-fantastické rekonstrukci pravěké hudby. Tuto hudbu muzikanti vyluzují na repliky hudebních nástrojů, zhotovené podle archeologických nálezů nebo na základě etnologických výzkumů. K jejich produkci patří i dobové kostýmy. Na vernisáž přijeli také autoři výstavy, manželé Dana a Daniel Stolzovi. Archeologa Daniela Stolze ze společnosti Archaia Praha jsme se ptali, jak hluboko do minulosti se návštěvník výstavy podívá a Eliška Wiesnerová nám řekla co unikátního nabízí právě ústecká expozice.

Zlobivé neurony a epilepsie

Mozek při vyšetření magnetickou rezonancí

Epilepsie je neurologické onemocnění mozku, o kterém panuje řada falešných představ. Mnozí z vás si je nepochybně spojují především s velkými a na pohled strašidelnými záchvaty, spojenými s pády na zem, ztrátou vědomí a křečemi celého těla. To je ale jen jeden z mnoha typů záchvatů, kterými pacienti s epilepsií mohou trpět. U většiny z nich – a je jich u nás kolem pětasedmdesáti tisíc – si epileptického záchvatu nejspíš vůbec nevšimnete.

Jak se stane, že člověk onemocní epilepsií? Jaké podoby mohou mít epileptické záchvaty, proč a jak vznikají a co se při nich děje v mozku? Jak se epilepsie léčí a jak vědci pracují na pochopení jejích příčin, aby mohla být v budoucnu léčba mnohem účinnější? V první řadě je nutné říci, že epilepsie není jen jedna nemoc. Je to souhrnný název pro celou skupinu onemocnění, říká lékař a neurolog Přemysl Jiruška z Oddělení vývojové epileptologie Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze.

autor: frv
Spustit audio