Měsíc se potká s Jupiterem, přijdou Orionidy: Procházka říjnovou oblohou

28. září 2019

Na oblohu se vrací Mars, přilétnou také Drakonidy, Měsíc se sejde i s Aldebaranem a sledovat můžete i Mezinárodní vesmírnou stanici.

Ve starověku byly souhvězdí a hvězdy popisovány většinou jako figury zvířat, hrdinů a bytostí z mytologie, někdy i jako symboly. Hvězdná obloha neměla hranice – takové byly mapy v atlasech ještě v 17. i 18. století. Až teprve v roce 1930 Mezinárodní astronomická unie „rozparcelovala“ oblohu na 88 souhvězdí, kde všechny hvězdy patří do svého „okrsku“, i když fyzicky spolu často vůbec nesouvisejí.

Pod Pegasovým čtvercem

Jako symbol podzimní oblohy můžeme vzít Pegasův čtverec, který se nyní usadil vysoko v centrální poloze. Severovýchodně je Andromeda se známou galaxií M31, jižně od Pegasa svítí pás slabých zvířetníkových souhvězdí, počínaje Beranem na východě až po Kozoroha na jihozápadě. Severovýchodní cíp Pegasa směřuje k Perseovi a Cassiopei.

Jasnou hvězdu Capellu najdeme nad severovýchodem ve Vozkovi a vpravo o něco níž se nad severem sklání Velký vůz coby součást Velké Medvědice. Severozápadně je Herkules, nad východem Býk a nápadné Plejády, které už spojujeme se zimním oblohou, stejně jako třeba Orion, který se na oblohu nasouvá pozdě v noci od východu.

Planeta Mars

Daleký vesmír a blízké planety

Z objektů vzdáleného vesmíru zkuste podle mapy vyhledat kulovou hvězdokupu M15. Patří ještě do Pegasa a je zajímavá tím, že jde o bohatou hvězdokupu dobře viditelnou triedrem. S ním uvidíte také velmi hezkou barevnou dvojhvězdu Alamak v Andromedě, slabší složka je modrozelená, silnější oranžová.

Z planet se na oblohu po více než třech měsících vrací Mars, který bude vidět koncem října ráno nízko nad východním obzorem. Nepozorovatelné zůstávají Merkur a Venuše. Jupiter svítí večer nad jihozápadním obzorem, trochu výše na jihu až jihozápadě najdeme Saturn. Uran je vidět po celou noc, většinu noci kromě rána pak i Neptun, ovšem jen s dalekohledem.

Jasná Orionida v roce 2008

Létavice a blízká setkání

Z úkazů nás 9.října čeká maximum meteorického roje Drakonid, které ale připadá na brzké ráno. 17. října ve 23 hodin ještě letního času bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Aldebaran v Býku. Ten od něj bude jen něco přes 2 úhlové stupně jižně. V noci 22. října bychom mohli spatřit meteory z roje Orionid s frekvencí 18 velmi rychlých létavic za hodinu. V poslední den října, tedy jednatřicátého, kolem 16. hodiny, bude Měsíc po konjunkci těsně u Jupiteru. Dvojici uvidíme nad jihozápadním obzorem.

Pozorovací zajímavostí mohou být také přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS, která projde oblohou i několikrát za noc a je vlastně nejjasnější družicí. Více najdete na příslušném webu, v tabulce přeletů jsou nejbližšími městy na severu Ústí nad Labem a Liberec.

A teď už jen měsíční fáze. 5. října první čtvrť, 13. října úplněk, 21. října poslední čtvrť a 28. října nov. Nezapomeňme, že v neděli 27. října ve tři hodiny ráno se mění čas – o hodinu zpět z letního na normální středoevropský. Čisté nebe a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio