Nepůvodní druhy fauny a flóry ČR

25. březen 2006

Jsou knihy, u nichž se na první pohled pozná, kolik užitečných informací je do nich vloženo a s jakou péčí byly sestaveny. Podobné publikace se stávají nepostradatelnou a postupem času i nejohmatanější součástí mnoha knihoven.

Právě takové budou nepochybně osudy průkopnické práce dvojice editorů Jiřího Mlíkovského a Petra Stýbla Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. Na necelých pěti stech stranách shrnuje informace čtyřiasedmdesáti autorů, zoologů a botaniků, o živočišných a rostlinných druzích, které se na území naší republiky kdysi nevyskytovaly a dostaly se k nám později z původního nebo současného areálu svého rozšíření působením přímé či nepřímé lidské činnosti. Nejsou to jen nepříjemní nebo dokonce škodliví invazivní vetřelci jako bolševník, křídlatka nebo potkan, ale také rostliny a zvířata, která dávno považujeme za přirozenou a dokonce obohacující součást naší přírody. Například původem asijský bažant obecný žije na našem území přibližně od začátku 14. století, známý strom jírovec maďal, přezdívaný kaštan, u nás poprvé vyrostl v 16. století a první ondatry pižmové plavaly ve vodách českých řek a rybníků až v roce 1905. Podobných příkladů byste v publikaci editorské dvojice Mlíkovský - Stýblo našli desítky, stejně jako řadu příkladů delšího či kratšího přežívání různých exotických druhů, od gekonů přes papoušky po kozy bezoárové.
Všechna hesla soupisu mají jednotnou stavbu a umožňují snadnou a rychlou orientaci. Vedle názvu a popisu druhu naleznete stručný popis původního areálu jeho výskytu a také informace o rozšíření druhu na území České republiky. Nechybí stručná charakteristika nároků jednotlivých druhů na životní prostředí, informace o charakteru jejich české populace a případných vztazích s našimi původními živočišnými nebo rostlinnými druhy. Velmi významná je také analýza rizika - prognóza vývoje rozšíření druhu na našem území a výčet případných negativních vlivů, které by mohlo přinést; včetně doporučení, zda daný druh v rozvoji podporovat, či zda mu naopak v tomto rozvoji bránit nebo ho přímo likvidovat. U každého hesla nechybí ani přehled základní literatury k dalšímu čtení.
Publikace Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky je revolučním počinem nejen proto, kolik užitečných informací soustřeďuje, ale také proto, že je prvním pokusem o sjednocení dosud roztříštěné odborné terminologie, vztahující se právě k tématice nepůvodních druhů. V té souvislosti je nutné poznamenat, že kniha vznikla v rámci grantového projektu, zadaného v roce 2004 Ministerstvem životního prostředí České republiky. Jeho odborným garantem bylo pražské Národní muzeum a držitelem grantu Český svaz ochránců přírody, který také nakonec koncem loňského roku publikaci shrnující výsledky projektu vydal. Shánět ji však budete těžko - nebyla ke koupi, vážným zájemcům se rozdávala zdarma a celý náklad je již rozebrán. Důvod je prostý: nic lepšího a komplexnějšího na dané téma u nás dosud nevyšlo.

Mlíkovský J. & Stýblo P., eds.: Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. Praha: ČSOP, 2006. ISBN 80-86770-17-6

autor: frv
Spustit audio