Není Petrohrad jako Petrohrad

12. únor 2013

Byli už jste někdy v Petrohradu? Nemyslíme ale v tom ruském, ale v tom ležícím na samých hranicích severních, středních a západních Čech - v jižním cípu Podbořanska. Jestli ne, tak poslouchejte...

„Můžeme tu nalézt mnoho zážitků – ať už z historie nebo se kochat přírodními scenériemi.“ ředitelka žateckého regionálního muzea Radmila Holodňáková.

Petrohrad leží asi třicet kilometrů od Žatce směrem na Blšany. Je zde krásný zámek, který ale není přístupný pro veřejnost. Slouží totiž jako psychiatrická léčebna. Součástí zámeckého areálu je ale také volně přístupný zámecký park, sousedící se starým hřbitovem. V blízkosti je také zřícenina hradu Petrohrad ze 14. století a směrem do Stebna najdeme smírčí kříž.

Ve Stebně, ležícím pouhé tři kilometry od Petrohradu se dá koupat a za Stebnem se nachází další zajímavost – zatopený starý lom. Třeba už proto se vyplatí navštívit Petrohrad v letních měsících - výlet po něm a jeho okolí můžete zakončit osvěžující koupelí!


Zvětšit mapu
autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.