Nemocnice v Rumburku má nový CT přístroj. Vyšetření na něm je šetrnější a rychlejší

29. listopad 2022 09:04

Nemocnice v Rumburku má nový přístroj pro počítačovou tomografii. Takzvané CT slouží k vyšetření orgánů pomocí rentgenového záření a je prvním z řady přístrojů, které se chystá společnost Krajská zdravotní do Lužické nemocnice koupit. Dostala na to 150 milionů korun z integrovaného regionálního operačního programu.

„Měli jsme tu celý týden školitelku, která nás na tento nový přístroj učila. Oproti tomu původnímu CT je tohle hodně rychlé – původně jsme třeba dělali skeny na břicho za 30 či 40 vteřin, teď je to hotové za šest vteřin. Ušetří to čas, navíc to dává menší dávku na toho pacienta, takže lepší radiační ochrana,“ vysvětluje výhody nového přístroje pro počítačovou tomografii radiologická asistentka Ivana Ďurčová Pajerová.

Nové CT za 13 milionů korun nahradilo starý přístroj, který tady sloužil už 16 let. „To CT, které tu bylo v provozu, bylo už považováno za takový historický relikt, protože šlo o nejstarší takový provozovaný přístroj v České republice,“ upřesnil ředitel nemocnice Michal Tichý.

Společnost Krajská zdravotní, která spravuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, získala na obnovu přístrojového vybavení rumburské nemocnice 150 milionů korun. „Jde jak o CT, tak o skiagraf nebo o vybavení operačního sálu – operačních stolů, světel, sterilizace a podobně,“ říká generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Rumburská nemocnice bude vypomáhat té děčínské s operativou

Nemocnice v Rumburku teď bude navíc vypomáhat děčínským kolegům s plánovanou operativou, kterou v děčínské nemocnici omezuje výstavba nového pavilonu.

„Počítáme se 400 až 600 operacemi, které sem budeme alokovat z Děčína. Máme na to vlastní dopravu – pořídili jsme čtyři mikrobusy, které budou pendlovat mezi Rumburkem a Děčínem,“ upřesnil způsob převozu pacientů k operacím Malý.

Děčínské nemocnici bude s plánovanými operacemi vypomáhat i nemocnice v Litoměřicích, do které putoval další zbrusu nový přístroj pro počítačovou tomografii. Krajská zdravotní plánuje navíc v roce 2024 začít v Rumburku s výstavbou pavilonu urgentního příjmu. 

Spustit audio

Související