Modernizace nemocnice v Rumburku vyjde podle odhadů Krajské zdravotní minimálně na 800 milionů korun

2. únor 2022 08:42

Nejméně 800 milionů korun chce dát Krajská zdravotní na obnovu a modernizaci nemocnice v Rumburku. Kdysi zadlužené zdravotnické zařízení koupil Ústecký kraj v roce 2020 od insolvenční správkyně za 63 milionů korun. Nejdříve chce Krajská zdravotní vybudovat v Rumburku nový urgentní příjem.

Vybudování nového urgentního příjmu je důležité pro využití dotace z evropského programu REACT, ze kterého dostala Krajská zdravotní pro rumburskou nemocnici 150 milionů korun na přístrojové vybavení.

„My potřebujeme dostavět budovu toho urgentního příjmu druhého typu. V tuto chvíli se soutěží první fáze dostavby nemocnice v Rumburku a pokračuje výběr dodavatele stavby,“ vysvětluje generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Náklady na vybudování urgentního příjmu v nemocnici v Rumburku na Děčínsku vyjdou podle Krajské zdravotní na víc než 430 milionů korun.

„Jedná se jak o zobrazovací techniku, jako například CT nebo rentgen, tak i o jednotku intenzivní péče, operační sály, na to navazující chirurgicko-gynekologické oddělení,“ vypočítává Malý.

Modernizaci rumburské nemocnicde financuje z velké části Ústecký kraj

Na financování modernizace dá Krajské zdravotní velkou část peněz Ústecký kraj. Konkrétně půjde o 400 milionů korun.

„Věříme, že to bude ku prospěchu, že ty peníze opravdu do těch investic půjdou. Předpokládáme, že to ti lidé nějakým způsobem ocení,“ uvedl před časem krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl z hnutí ANO.

Další dvě etapy obnovy nemocnice v Rumburku pak vyjdou zhruba na čtvrt miliardy korun.

„V té staré výstavbě by po rekonstrukci měla vzniknout léčebna dlouhodobě nemocných s kapacitou 70 lůžek, a také ty zbývající obory, jako je dětské nebo interna. Samozřejmě tam musíme nastěhovat i laboratoře, lékárnu a zbytek toho, co rumburská nemocnice potřebuje,“ dodal generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Krajská zdravotní spoléhá v tomto případě na dotace. Podle jejího generálního ředitele Petra Malého je ale otázkou, jak nákladná nakonec modernizace bude, a to s ohledem na zdražování materiálu a dalších položek ve stavebnictví.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související