Krajská zdravotní nemá dost lékařů pro Lužickou nemocnici v Rumburku. Vypomoci mají i doktoři z Ústí nad Labem

2. listopad 2021 08:41

Starostové ze Šluknovského výběžku mají obavy o další fungování Lužické nemocnice v Rumburku. Ta se potýká s personálními problémy a Krajská zdravotní musí shánět lékaře, aby zajistila chod některých oddělení. V krajním případě je ve hře varianta, kdy by se pacienti ze Šlukovska sváželi do děčínské nemocnice.

Pokud se nesežene zdravotní personál, a především lékaři, tak bude rumburská nemocnice prakticky uzavřena a občané ze Šluknovského výběžku to budou mít hodně daleko,“ uvedl krajský zastupitel a starosta Lipové na Děčínsku Pavel Svoboda ze STAN.

Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Ondřeje Štěrby se Lužická nemocnice skutečně potýká s personálním nedostatkem.

„Odchází pan primář chirurgického oddělení, nicméně byli získáni chirurgové z České Lípy, rezidenti z Rumburku a okolí, kteří do České Lípy odešli v předchozích měsících, nebo několika málo letech, když nebyla ta situace v rumburské nemocnici úplně jasná,“ shrnul Štěrba.

V Rumburku mají vypomoci i doktoři z ústecké Masarykovy nemocnice

„Budou přesunutí lékaři, alespoň po nějakou dobu, kteří jsou na jiných lůžkových zařízeních, především Masarykovy nemocnice. Tímto způsobem to musíme zvládnout. Pokud by došlo k nějaké extrémnější situace, vytvoříme logistické centrum, kdy ty pacienty budeme svážet třeba do Děčína. Poradíme si tímto způsobem,“ dodává předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.

O takovém řešení chce být starosta Lipové Pavel Svoboda informovaný co nejdříve. Ve výběžku se podle něj projevují celorepublikové problémy.

„Za tohle určitě nemůže Krajská zdravotní, ten personál chybí celorepublikově. Věřím tomu, že vedení Krajská zdravotní, potažmo pan generální ředitel, dělají všechno pro to, aby ten personál zajistili,“ shrnul Svoboda.

Situaci s personálním nedostatkem musí Krajská zdravotní vyřešit v Lužické nemocnici do začátku prosince – vedle chirurgie musí personálně posilnit i internu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související