Nemocnice v Ústeckém kraji čekají na proplacení nespotřebovaných monoklonálních protilátek

6. září 2022 13:00

Nemocnice po celém Česku čekají na to, jak stát vyřeší proplácení nespotřebovaných monoklonálních protilátek. Léky podávala původně zdravotnická zařízení jako léčbu na covid-19.

Proti převažující variantě omikron jsou ale protilátky neúčinné a nemocnice je tak nepožívají. Jen v Ústeckém kraji jsou nepoužitelných léků tisíce dávek.

„Přestaly se používat na přelomu roku 2021 a 2022, poté zůstaly v zásobách nemocnic. Ty zásoby se od té doby nezměnily – ty látky se nemohou používat, nejsou funkční na variantu omicron, takže pořád platí, že v Ústeckém kraji jsou zásoby za zhruba 78 milionů korun,“ připomíná vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

V Ústeckém kraji jsou tak tisíce dávek nepoužitelných léků. „V rámci Ústeckého kraje nám zůstalo kolem 3500 nevyužitých dávek monoklonálních látek,“ dodal Petr Severa.

Kraj i nemocnice teď čekají, jak jim ministerstvo zdravotnictví bude nákup protilátek kompenzovat. V celém Česku jde o léky zhruba za 1,5 miliardy korun.

„Stát nakoupil protilátky za zhruba 3,5 miliardy korun, a já teď musím 1,5 miliardy korun zaplatit, protože byly nespotřebované,“ potvrdil před časem v České televizi ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související