Německý švestkový koláč
Není to tak pracné a chuťový efekt je náramný!
Suroviny:
na těsto: 200 g hladké mouky
100 g másla
1 vejce
1 lžíce cukru
špetka soli
na náplň: vypeckované švestky
2 žloutky
šálek smetany- šlehačky
lžíce cukru
půl lžičky mleté skořice
tuk do formy
Postup:
1. Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme vejce, cukr a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se příliš drobilo, přidáme lžičku vody. Hotové těsto zabalíme do folie a odložíme na 30-40 minut do chladničky.
2. Z těsta vyválíme kulatou placku, přeneseme do formy a vytáhneme těsto i na okraj. Celé dno pokryjeme vypeckovanými švestkami, jemně poprášíme skořicí a dáme do předem středně vyhřáté trouby zapéci - asi na 20 minut.
3. Žloutky ušleháme s cukrem a smetanou, touto směsí přelijeme zapečený koláč a ještě tak 25-30 minut dopékáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.